perjantai 30. heinäkuuta 2010

LO 32 C & hot

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 11.16 6 ilahduttavaa viestiä
Scraproomin bannerihaasteeseen piti tehdä leiska. Tätä harkitsin jo inspiksen kesämuistohaasteeseen, mutta nyt hetimiten siis työn alle.


Lippunauhaan tungin eyelet-lajitelmassa olleet karseat auringon malliset niitit, jotka kyllä tähän sopi kuin nenä päähän. Sarja on We R Memory Keepersin 72 & Sunny. Helteistä tunnelmaa luodakseni käytin voimakkaan värisiä musteita (punaista, vihreää, oranssia) huolittelemaan reunoja sekä Fruit Punch -Sticklesiä. Alkuinspiraatiota hain Pagemapsin heinäkuun toisesta sketsistä.



torstai 29. heinäkuuta 2010

Vinkki: aukeaman kaarireunat yhdestä paperista

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 15.00 2 ilahduttavaa viestiä
Teemakuukauden vinkkiä pukkaa taas. Postasin tässä hieman aiemmin esimerkkinä tämän aukeaman, ja ajattelin vinkata, että tällaisen kaarevan reunuksen tekemiseen kuluu vain yksi arkki kuviopaperia, vaikka näyttäisi äkkiseltään, että tarvitaan enemmän.


Eli leikkaa ensin kuviopaperi halki kahdeksi 6 x 12" palaksi.

Laita paperit peräkäin nurja puoli päälle päin ja hahmottele reunuksen malli. Kun olet tyytyväinen, leikkaa. Näin reunus jatkuu aukeaman sivulta toiselle yhtenäisesti.


keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Vinkki: kohotarroja säästellen

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 15.00 1 ilahduttavaa viestiä
Teemakuukausi skräppäysvinkkien parissa jatkuu. Nyt säästetään kohotarroissa. Tässä leiskassani oli paljon elementtejä nostettu kohotarroilla, mm. kaikki kehykset ja käsin leikatut kukat. Kohotarroja voi levystä leikata saksilla puoliksi, jolloin niitä kuluu vähemmän, ne mahtuvat pienempiin paikkoihin (esim. pienet leikatut kasviaiheet tai koukerot) ja niitä raaskii laittaa tiheämmin. Käytännöllistä esimerkiksi aakkosten kiinnittämisessä!



Puolitetut tarrat pitävät kyllä tilpehöörit leiskassa kiinni varsin mainiosti.

Kehystä kiinnittäessä tarroja tarvitsee laittaa vain sisäreunaan (kehyksen sivun keskiosaan päin olevat reunat). Leiskan ulkoreuna jää muovitaskun sisällä taitteeseen, eikä kohoefekti erotu siellä. ulkoreunan voi kiinnittää pienellä määrällä liimaa.

tiistai 27. heinäkuuta 2010

Vinkki: kuvan reunustus pitsillä

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 15.13 0 ilahduttavaa viestiä
Jatketaan skräppäysvinkkien teemakuukauden parissa. Tässä leiskassani reunustin kuvan pitsinauhalla. Se käy helposti näin:

Vedä kuvan yhteen reunaan teippiä ihan kulmasta kulmaan asti.


Laita nauha reunan päälle, ja taita kuvan mukaisesti niin, että taitos menee tismalleen kuvan kulman kohdalta. Vedä teippiä seuraavaan reunaan.


Käännä kuva oikein päin ja taita nauha, paina kiinni paikalleen.


 Nurja puoli näyttää tältä:


Tee uusi taitos samalla tavalla.


Jos haluat kehystää kuvan kauttaaltaan, tee sauma kulmaan. Jos laitat alareunan päälle koristesuikaleen, kuten minun leiskassani, voin jättää sen näin.



Huolittele reuna vielä tepillä nurjalta.


Liimaa kehystetty kuva sivuun kiinni levittämällä ohut raita nestemäistä askarteluliimaa pitsin ja kuvan päälle niin, että liima jää valokuvan taakse.


maanantai 26. heinäkuuta 2010

LO Herneitä & sushia

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 20.26 4 ilahduttavaa viestiä
Inspiroidu-haasteen aiheena tälle kertaa paras kesämuisto. Parikin kivaa vaihtoehtoa tuli mieleeni, mutta kyllä tämä vei sitten voiton. Mutta muutama kesäaihe jäi vielä takataskuunkin.


Aiheena siis se, kuinka tylsiä helteiset päivät kaupungissa ovat, mutta pieni piipahdus lähiostarilla hengailemassa on mukavaa sekä äidille että pojalle. Äiti ryökäle tässä painui herkuttelemaan sushilla, ja napero herkuttelee uudella suosikillaan - tuoreilla herneillä.

LO Juttua isyydestä

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 0.09 6 ilahduttavaa viestiä
Scraproomin haasteeseen tuli väännettyä tämmöinen sivu.

*Edit: väreiltään totuudenmukaisempi kuva päivitetty*

Mies osallistui kirjoittamalla tuon ihanan journalingin tähän sivuun.


Kukkakoristelut voisi erottua paremminkin taustastaan, mutta sivun DL oli tänään haasteessa, joten tällä mennään. Livenä erottuvat vähän paremmin, kun on kohotarroilla nostettu.


Materiaalit on DCWV Linen Closet stackista, ja BGn Stella Ruby -aakkosia.

perjantai 23. heinäkuuta 2010

Teema-KK kick-off: ompelemaan!

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 15.30 6 ilahduttavaa viestiä
No niin, laitetaampa teemakuukausi käyntiin. Eli vedän syksyllä Espoon työväenopistossa skräppäyskurssin, ja nyt kun ilmoittautumisen alkuun on tasan kuukausi aikaa, niin ajattelin promota kurssia teemakuukauden merkeissä. Eli tarkoituksena on julkaista mahdollisimman paljon skräppäysvinkkejä, niksejä, ideoita sekä työvaihekuvia tekemistäni leiskoista. Itse kurssista kerron toisessa postauksessa myöhemmin.

Edelliseen haasteeseen postaamassani leiskassa oli paljon ompelua, ja tässä tulee neuvoja helppoon ompelukoristeluun ompelukonetta hyödyntäen. Tässä ensin lähikuvaa ompelusta koristelusta:


Perinteinen tapa ommella leiskaan käsin on hahmotella lyijykynällä suoraan sivuun ommeltava muoto; sitten laitetaan sivun alle pehmeä alusta (esim. vanha hiirimatto) ja pistellään käsin reiät joko sopivalla skräppäystyökalulla tai "nuppinastalla". Lanka ommellaan käsin neulalla valmiisiin reikiin.

Kun ompelua on paljon, ja se menee myös valokuvan päälle, on hahmottelu lyijärillä vaikeampaa, tai jos kuvio on monimutkainen tai vaatii paljon luonnostelua. Tämä kehittelemäni leivinpaperiniksi on kätevä myös silloin, kun ompelua on paljon, ja reikien käsin pistely olisi hidasta, tai jos haluat jäljentää valmiin kuvion jostain.

Eli ota pala leivinpaperia, ja aseta leiska sen päälle etupuoli alaspäin. Taita leivinpaperin reunat leiskan ympärille ja kiinnitä klemmarilla, niin se pysyy paikoilllaan. Teippi ei tartu leivinpaperiin. (Jos haluat siirtää jonkin kluva-aiheen, jäljennä se ensin leivinpaperin läpi, kohdista oikeaan kohtaan leiskassa, ja etene sitten näin.)


Hahmottele sopiva kuvio lyijykynällä tai puuvärillä paperiin. Tämän ei tarvitse mennä kerralla putkeen, vedä ruksit päälle vikakohtiin. Piirrä kevyesti, ettet tee kynällä painallusta leiskaan. Voit huoletta ommella valokuvien päältä, sillä leivinpaperi suojaa kuvia naarmuuntumiselta.

Säädä ompelukoneen tikki suoralle ompeleelle ja piston pituus 6. Jos koneessa on mahdollisuus valita neulan pysähdysasento alas, valitse se. (Kun siis pysähdyt, neula jää alas paperiin, etkä tule vahingossa siirtyneeksi reitiltä paperia kääntäessäsi.) Säädä ompelunopeus hitaalle. Poista ylälanka ja katkaise alalanka (alalanka voi jäädä puolan sisällä puolakoteloon).


Ompele piirtämääsi kuviota pitkin ilman lankaa. Käännä leiskaa varovasti, jos se ei mahdu suorana ompelukoneen vapaavarren tilaan. Tämän takia kaikki muut koristeet kannattaa laittaa vasta tämän vaiheen jälkeen. Jos et halua taivuttaa sivua, ompele vain leiskan reunoille, esim. aaltoileva köynnöskuvio.


Jos haluat reunustaa kuvan ompeleella, säädä suora ommel keskelle tai oikeaan reunaan (jälkimmäinen kuvassa) ja seuraa kuvan reunaan paininjalan reunalla. Älä katso neulaa vaan paininlajan oikeaa sivua, jotta saat suoraa.


Kiemurat ovat nyt rei'itetty paperiin, ja voit poistaa leivinpaperin.


Katso kuinka siistiä ja nopeaa! :o)


Ompele kuviot käsin muliinilangalla, tai helmilangalla tai vaikka ohuella virkkauslangalla. Käytin työssäni muliinilangan kolmea säiettä - kuvan ympäri menee yksivärinen vihreä ja koukeroissa on liukuvärjätty lanka. Liukuvärjätty lanka kannattaa aloittaa siitä päästä jonka katkaisit kerästä: kun lanka loppuu, otat sen pätkän toisen puolikkaan, ja kun se loppuu, olet siinä värisävyssä, joka jatkuu kerästä. (Vähän kryptinen selitys, mutta ehkä tämä jollekin aukeaa.)

Ompelua voit nopeuttaa näin: laita sivu polvien väliin ja käy sohvalle. Pistele molemmin käsin, eli vasemmalla vasemmalta puolelta, oikea ottaa vastaan ja palauttaa takaisin. Oikea käteni ei näy demokuvassa, koska se pitää kameraa. Tämä on nopeampaa kuin leiskan jatkuva kääntäminen tai yhden käden siirtely alapuolelta päälle ja takaisin, ja leiskakin pysyy hyvänä, kun ei sitä tarvitse käännellä. Voit valita millaisen ompeleen haluat. {ehkäpä teen vielä demon eri tikeistä ;o)}


Tässä sivussa koristelu on aika suuri, sen pistelin langalla parin tv-sarjajakson aikana. Jos haluat päästä vähemmällä vaivalla, tee pienempi kuvio. Suorissa kuvioissa (esim. valokuvan kehys) voit ommella joka toiseen reikään ja saat pidemmät pistot. Samoin jos koneesi ei yllä 6-pituiseen tikkiin, voit hyödyntää joka toisen reiän, tai jos kone antaa myöten, tehdä vielä isompia ompeleita.

Lisäinspiraatiota
Tässä toinen, vanhempi villalangalla koristeltu aukeama - tämän tein perinteisellä metodilla.






Yksityiskohta aiemmin julkaistusta leiskasta:

Käy myös vilkaisemassa Xingin idea kirjailluista tarinointilapuista.


keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

LO elämäni miehet

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 21.23 6 ilahduttavaa viestiä
Inspiroidu-aasteessa oli aiheena ison kuvan käyttö työn taustana. Olen jokin aika sitten skräpännyt tällaisen leiskan, ja se löytyy täältä. Nyt ei ihan yhtä suurta kuvaa ollut joten A4-tuloste sai kelvata. Halusin leiskan pitää suht ilmavana, koska se on tuon kuvan henki.


Leiskassa on tehty ompelemalla koristeet, luvassa piakkoin selkeät työohjeet! Aionkin muuten julkaista nyt blogissani tiuhaan erilaisia skräppäysvinkkejä, joten kannattaa pysyä kuulolla - seurassa pieni teemakuukausi. ;o)

tiistai 13. heinäkuuta 2010

LO Karvakuonojen mini kolmikko

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 22.04 11 ilahduttavaa viestiä
Inspiroidu-haasteessa oli aiheena trio. Pari päivää hauduteltuani tajusin, mistä tämä pitä tehdä. Tämmöinen tuli:


Eli kuvassa meidän kisupentue viime talvelta. Tuo keskimmäinen kaunotar asuu siis edelleen meillä.

Jos tässä nyt jotain haluaisi muuttaa, niin pienempi otsikko olisi mieleen. Olisi pitänyt ensin kiinnittää koristeet ja sitten vasta otsikko, jotta näkee oikeat mittasuhteet, mutta kun otsikko meni ensin ja alaosasta ei ollut selvää visiota. No, tällä mennään, muuten tää on ihan mieleinen. Ei se niin vakavaa ole, se on vain skräppäystä. ;o)

sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

OHJE Tuunattu treenipaita

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 23.20 11 ilahduttavaa viestiä
Heipparallaa!

Mikä on lomalla mukavampaa kun tuhertaa vähän ompelukoneella vanhasta uutta? Puuhapete siivosi kaappejaan, ja sieltä tuli säkillinen hylättyjä T-paitoja. Katselin tässä joku päivä treenipaitoja kaupassa, mutta kovissa hinnoissa on rätit urheilukaupan alessakin. Keksin sitten tuunata vanhasta uutta. Lopputulos on omasta (ja naapurin) mielestä tosi onnistunut, joten väsäsin kunnon ohjeet tänne. Tää on helppo! Takuulla onnistuu!


 
OHJE: 2-in-1 treenipaita

***


1. Tarvitset kaksi suoraa, äklöä T-paitaa. Semmoisia joissa naiset näyttää mahdollisimman epäseksikkäiltä. Vartalo-osaan tuleva pusero voi olla tehosteena käytettävää puseroa suurempi, mutta samankokoisetkin käy. Nämä ovat noin miesten kokoa S. Sinisen sain lahjaksi eräältä teksasilaiselta professorilta, joka oli eläköitymässä ja muuttamassa kalifornialaiseen Sea Ranch -nimiseen harmaiden panttereiden keitaaseen ja halusi innoissaan antaa muistoksi ko. ihanan paidan. Toinen on siippani mulle niinikään Teksasista työmatkalta tuliaisiksi tuoma paita, joka on ostettu jostain rodeo-showsta. Paita on värjätty paikallisella mutavärillä ja ihastuttavat kuviot esittävät muun muassa käärmettä. Mainitsinko jo, että inhoan oranssia? (Tämän jälkeen kävimme kehityskeskustelun ja sovimme, että tuliaiset ostetaan jatkossa aina lentokentän tax free -kempparista.) Molempia on käytetty alle 5 kertaa.

***


2. Se paita, josta haluat varsinaisen tunikaosan, leikataan näin. Taita paita ensin pituussuuntaan kahtia, jotta saat leikattua symmetrisesti kaula-aukon (johan treenatessa tukehtuis tommosen kinttanan kaula-aukon kanssa). Muotoile hiha viistoon ja kaarra vielä uudestaan, niin että sekä kainaloon että yläreunaan tulee suora kulma (kun avaat taitoksen, niin leikkaamasi reuna on suora myös taitoksen kohdalta.

***


3. Toisesta paidasta tulee helmaresori ja pääntien huolittelu. Taita paita helmasta kaksinkerroin (koska resori on kaksinkerroin). Leikkaa sopivan levyinen kaitale, saumanvaraa tarvitaan 1 cm. Leikkaa kaitale taitetun reunan suuntaisesti suoraan - vanhojen paitojen helmat ovat yleensä venyneet muodottomiksi, kuten tästä näkee. Leikkaa suoraan sivusauman poikki, jotta et silppua tuota helmakaitaletta, tarvitset sitä myöhemmin. Säästyneessä helmakaitaleessa olisi hyvä olla n. 1,5 cm kangasta käänteen saumasta ompeluvaraksi, siisti kaitale sen levyiseksi saksilla.

***


4. Mittaa lantiolta puseron alaosan sopiva koko. Ihan käsivaralla katsot, riittääkö paita vai nipsaistaanko pois. Käännä nurinpäin ja ota toisesta sivusta pois kaistale. Tämä olisi sopinut sellaisenaankin, mutta koska paidat oli samankokoiset, kavensin vähän resoria, jotta saan kevyttä rypytystä tunikan helmaan. Käännä tuubiksi ommeltu resori sitten oikeinpäin ja taita risareunat yhteen ompelua varten. Ompele puseroon hieman venytettynä, eli kaitale kokoaa vartalo-osan väljyyttä hieman.

***


5a. Aseta helmakaitale pääntielle olkasauman kohdalta niin, että pääntien reuna mätsää helman tikkaukseen. Valitse sopiva ommel, minä käytin hunajakenno-ommelta, mutta mikä vaan käy. Mulla oli tarkoituksena tehdä sellaista risan ja kulahtaneen näköistä jälkeä, lanka sai erottua jne. Laita koneelle (käytä vapaavartta) kohdistaen paininjalan oikean reunan leikatun reunan kanssa ja laske myös neula alas. Venytä alempaa kaitaletta kohtuullisesti mutta älä paitaosaa, ja kohdista reuna tikkauksen kanssa.

***


5b. Kohdista pieni pätkä ja kiinnitä reuloilla, omepele venyttäen alemman kaitaleen mukaan. Ohjaa kohdistaen paininjalka koko ajan leikattuun reunaan (katso paininjalan oikeaa reunaa, älä neulaa). Pysäytä aina neula alhaalla ja kohdista ja neulaa taas seuraavat 15 cm, koko pääntien ympäri.

***


5c. Kun pääset ympäri, taita ylimääräinen kaitale jo ommellun alle ja ompele tismalleen taitokseen asti, ei kuitenkaan sen päältä.

***


5d. Ompele suoralla taitoksen kohdalta ja leikkaa ylimääräinen kaitale pois.

***


5e. Valmis pääntien näyttää tältä.

***


6. Huolittele hihan reuna samalla ompeleella kuin pääntie. Käytä paininjalan reunaa taas mittarina.

***


7. Paita näyttää nyt tältä. Jos et tykkää perhoshihoista, voit käyttää paitaa näinkin.

***


8a. Mittaa sekä etu- että takapuolen hihasaumoista 10 cm olkapäältä. Leikkaa 11 cm pala kuminauhaa.

***


8b. Taita kuminauha kahtia ja merkitse nupparilla nauhan keskikohta. Kiinnitä sitten päät kuvan mukaisesti äsken mittaamiisi kohtiin.

***


8c. Ompele nauha kiinni venytettynä, toinen käsi ohjaa koneen takaa. Käytin suoraa ommelta, mutta näin tehtynä nurjalta puolelta sauman päälle ei lopputulos ole kovin suora. Juhlavaatetta varten rypytysnauha kannattaisi esim. ommella pelkkään saumanvaraan hihan ollessa taitettuna sisäänpäin tai tehdä sille ihan oikea nauhakuja.

***


8d. Rypytys näyttää tehtynä tältä, nurjalta puolelta siis tietenkin ;o)

***

9a. Ihaile valmista paitaa etupuolelta...

***


9b. ...ja takapuolelta.

***


10. Poseeraa ylpeänä ja ikuista tuotos vaikka skräppisivua varten...

...ja tietysti myös blogiin!

Tämä paita lienee vielä kivemman näköinen, kun se on käynyt kerran pyykissä ja kuivausrummussa, ja pääntien ja hihan reunat alkavat vähän rispata ja kääntyä rullalle. Oivan ja mieleisen puseron sain tästä lenkkipolulle, jatkan ehdottomasti tuunailua T-paitaläjän kimpussa.

Puuhapete oli muuten sitä mieltä, että lenkkipolulla näyttäisi hyvältä, jos tuohon olis tuunattu vielä yksi H ja yksi S... ;oDDD

Toivoisin nyt oikein paljon kommentteja
paitsi puserosta niin tästä postauksesta, koska tämmöinen ohje on aikas työläs tehdä tänne blogiin kaikkine kuvineen ja selostuksineen. Eli onko blogin lukijoilla iloa tällaisesta yksityiskohtaisesta ohjeesta vai postaanko jatkossa vaan lopputuotoksia?
 

{äidin oma hetki} Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review