sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

OHJE Tuunattu treenipaita

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 23.20
Toiminnot: 
Heipparallaa!

Mikä on lomalla mukavampaa kun tuhertaa vähän ompelukoneella vanhasta uutta? Puuhapete siivosi kaappejaan, ja sieltä tuli säkillinen hylättyjä T-paitoja. Katselin tässä joku päivä treenipaitoja kaupassa, mutta kovissa hinnoissa on rätit urheilukaupan alessakin. Keksin sitten tuunata vanhasta uutta. Lopputulos on omasta (ja naapurin) mielestä tosi onnistunut, joten väsäsin kunnon ohjeet tänne. Tää on helppo! Takuulla onnistuu!


 
OHJE: 2-in-1 treenipaita

***


1. Tarvitset kaksi suoraa, äklöä T-paitaa. Semmoisia joissa naiset näyttää mahdollisimman epäseksikkäiltä. Vartalo-osaan tuleva pusero voi olla tehosteena käytettävää puseroa suurempi, mutta samankokoisetkin käy. Nämä ovat noin miesten kokoa S. Sinisen sain lahjaksi eräältä teksasilaiselta professorilta, joka oli eläköitymässä ja muuttamassa kalifornialaiseen Sea Ranch -nimiseen harmaiden panttereiden keitaaseen ja halusi innoissaan antaa muistoksi ko. ihanan paidan. Toinen on siippani mulle niinikään Teksasista työmatkalta tuliaisiksi tuoma paita, joka on ostettu jostain rodeo-showsta. Paita on värjätty paikallisella mutavärillä ja ihastuttavat kuviot esittävät muun muassa käärmettä. Mainitsinko jo, että inhoan oranssia? (Tämän jälkeen kävimme kehityskeskustelun ja sovimme, että tuliaiset ostetaan jatkossa aina lentokentän tax free -kempparista.) Molempia on käytetty alle 5 kertaa.

***


2. Se paita, josta haluat varsinaisen tunikaosan, leikataan näin. Taita paita ensin pituussuuntaan kahtia, jotta saat leikattua symmetrisesti kaula-aukon (johan treenatessa tukehtuis tommosen kinttanan kaula-aukon kanssa). Muotoile hiha viistoon ja kaarra vielä uudestaan, niin että sekä kainaloon että yläreunaan tulee suora kulma (kun avaat taitoksen, niin leikkaamasi reuna on suora myös taitoksen kohdalta.

***


3. Toisesta paidasta tulee helmaresori ja pääntien huolittelu. Taita paita helmasta kaksinkerroin (koska resori on kaksinkerroin). Leikkaa sopivan levyinen kaitale, saumanvaraa tarvitaan 1 cm. Leikkaa kaitale taitetun reunan suuntaisesti suoraan - vanhojen paitojen helmat ovat yleensä venyneet muodottomiksi, kuten tästä näkee. Leikkaa suoraan sivusauman poikki, jotta et silppua tuota helmakaitaletta, tarvitset sitä myöhemmin. Säästyneessä helmakaitaleessa olisi hyvä olla n. 1,5 cm kangasta käänteen saumasta ompeluvaraksi, siisti kaitale sen levyiseksi saksilla.

***


4. Mittaa lantiolta puseron alaosan sopiva koko. Ihan käsivaralla katsot, riittääkö paita vai nipsaistaanko pois. Käännä nurinpäin ja ota toisesta sivusta pois kaistale. Tämä olisi sopinut sellaisenaankin, mutta koska paidat oli samankokoiset, kavensin vähän resoria, jotta saan kevyttä rypytystä tunikan helmaan. Käännä tuubiksi ommeltu resori sitten oikeinpäin ja taita risareunat yhteen ompelua varten. Ompele puseroon hieman venytettynä, eli kaitale kokoaa vartalo-osan väljyyttä hieman.

***


5a. Aseta helmakaitale pääntielle olkasauman kohdalta niin, että pääntien reuna mätsää helman tikkaukseen. Valitse sopiva ommel, minä käytin hunajakenno-ommelta, mutta mikä vaan käy. Mulla oli tarkoituksena tehdä sellaista risan ja kulahtaneen näköistä jälkeä, lanka sai erottua jne. Laita koneelle (käytä vapaavartta) kohdistaen paininjalan oikean reunan leikatun reunan kanssa ja laske myös neula alas. Venytä alempaa kaitaletta kohtuullisesti mutta älä paitaosaa, ja kohdista reuna tikkauksen kanssa.

***


5b. Kohdista pieni pätkä ja kiinnitä reuloilla, omepele venyttäen alemman kaitaleen mukaan. Ohjaa kohdistaen paininjalka koko ajan leikattuun reunaan (katso paininjalan oikeaa reunaa, älä neulaa). Pysäytä aina neula alhaalla ja kohdista ja neulaa taas seuraavat 15 cm, koko pääntien ympäri.

***


5c. Kun pääset ympäri, taita ylimääräinen kaitale jo ommellun alle ja ompele tismalleen taitokseen asti, ei kuitenkaan sen päältä.

***


5d. Ompele suoralla taitoksen kohdalta ja leikkaa ylimääräinen kaitale pois.

***


5e. Valmis pääntien näyttää tältä.

***


6. Huolittele hihan reuna samalla ompeleella kuin pääntie. Käytä paininjalan reunaa taas mittarina.

***


7. Paita näyttää nyt tältä. Jos et tykkää perhoshihoista, voit käyttää paitaa näinkin.

***


8a. Mittaa sekä etu- että takapuolen hihasaumoista 10 cm olkapäältä. Leikkaa 11 cm pala kuminauhaa.

***


8b. Taita kuminauha kahtia ja merkitse nupparilla nauhan keskikohta. Kiinnitä sitten päät kuvan mukaisesti äsken mittaamiisi kohtiin.

***


8c. Ompele nauha kiinni venytettynä, toinen käsi ohjaa koneen takaa. Käytin suoraa ommelta, mutta näin tehtynä nurjalta puolelta sauman päälle ei lopputulos ole kovin suora. Juhlavaatetta varten rypytysnauha kannattaisi esim. ommella pelkkään saumanvaraan hihan ollessa taitettuna sisäänpäin tai tehdä sille ihan oikea nauhakuja.

***


8d. Rypytys näyttää tehtynä tältä, nurjalta puolelta siis tietenkin ;o)

***

9a. Ihaile valmista paitaa etupuolelta...

***


9b. ...ja takapuolelta.

***


10. Poseeraa ylpeänä ja ikuista tuotos vaikka skräppisivua varten...

...ja tietysti myös blogiin!

Tämä paita lienee vielä kivemman näköinen, kun se on käynyt kerran pyykissä ja kuivausrummussa, ja pääntien ja hihan reunat alkavat vähän rispata ja kääntyä rullalle. Oivan ja mieleisen puseron sain tästä lenkkipolulle, jatkan ehdottomasti tuunailua T-paitaläjän kimpussa.

Puuhapete oli muuten sitä mieltä, että lenkkipolulla näyttäisi hyvältä, jos tuohon olis tuunattu vielä yksi H ja yksi S... ;oDDD

Toivoisin nyt oikein paljon kommentteja
paitsi puserosta niin tästä postauksesta, koska tämmöinen ohje on aikas työläs tehdä tänne blogiin kaikkine kuvineen ja selostuksineen. Eli onko blogin lukijoilla iloa tällaisesta yksityiskohtaisesta ohjeesta vai postaanko jatkossa vaan lopputuotoksia?

11 ilahduttavaa viestiä:

ninarsku kirjoitti...

mun mielestä on ainakin ihanaa lukea näin yksityiskohtaisia ohjeita. mahtavaa, kun jaksoit postata tämän.

Ja ihan älyn hyvin tuunattu kaksi "ihanaa" paitaa yhdeksi upeaksi!

emilia- kirjoitti...

On kyllä mahtava lopputulos!

PaaPii kirjoitti...

Voi miten hauska! Voi jos tuohon olisi vielä tuunannut ne "puuttuvatkin" kirjaimet :D

Minusta tällaiset ohjeet ovat oikein hyviä! Varmasti monelle mieleen. Oman blogini ohjeitakin luetaan ahkerasti ainakin feedjitin mukaan.

sirppis kirjoitti...

No upeat ohjeet ja kuvat,tää on iso projekti ja ihailen tällaista huolellisuutta ja sitkeyttä. Olen joskus ommellut vaatteitakin itselleni, joten tiedän mistä puhun.. tai siis mitä kehun!

Puuhapetenvaimo kirjoitti...

Siis tuo ompelu oli ihan pala kakkua varsinkin kun sai tulla krouvia jälkeä. Tämä oli oikeesti ihan huippuhelppo.

Näpsin kuvia sitä mukaa kun tein, mutta ohjeen päivittäminen nettiin vei enemmän aikaa kuin paidan ompelu. ;o)

Puuhapetenvaimo kirjoitti...

Hih, lisään vielä: kokemukseni Texasista kyllä melkeen velvoittaisi lisäämään nuo puuttuvat kirjaimet. ;oD There's no place like... ;oDD

Pia K kirjoitti...

Niin olikos se siellä päin vai jossain muussa osassa jenkkilää tämä paikkakunta nimeltä Uranus - ja sama amerikan kielellä lausuttuna... ;) Tuli vaan mieleen... :D
Ohjeesta: kiva se oli lukea, mutta kun en ompele niin muuta iloa ei siitä oikein ole - mutta johtuu siis vaan omasta kädettömyydestä.

Merja kirjoitti...

Siis mielettömän mainio postaus! Voi kunpa itsellänikin olisi aikaa tehdä kaikkea tällaista tuunausta!

Creomi kirjoitti...

Hieno ohje! Olet nähnyt valtavasti vaivaa tähän postaukseen. Kiva nähdä täällä muutakin kuin skräppäystä =)

Marika kirjoitti...

Mä oon ihan surkia ymmärtämähän kirjootettua ohjetta, mutta näin kuvien kans menöö ihan perille asti ;)

Jos vain jaksat, niin näitä on ihana lukea ja oppia!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeista! :) t. Aloitteleva ompelija

Lähetä kommentti

Lähetä terveisiä Puuhapetenvaimolle! :o)

 

{äidin oma hetki} Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review