perjantai 23. heinäkuuta 2010

Teema-KK kick-off: ompelemaan!

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 15.30
Toiminnot: 
No niin, laitetaampa teemakuukausi käyntiin. Eli vedän syksyllä Espoon työväenopistossa skräppäyskurssin, ja nyt kun ilmoittautumisen alkuun on tasan kuukausi aikaa, niin ajattelin promota kurssia teemakuukauden merkeissä. Eli tarkoituksena on julkaista mahdollisimman paljon skräppäysvinkkejä, niksejä, ideoita sekä työvaihekuvia tekemistäni leiskoista. Itse kurssista kerron toisessa postauksessa myöhemmin.

Edelliseen haasteeseen postaamassani leiskassa oli paljon ompelua, ja tässä tulee neuvoja helppoon ompelukoristeluun ompelukonetta hyödyntäen. Tässä ensin lähikuvaa ompelusta koristelusta:


Perinteinen tapa ommella leiskaan käsin on hahmotella lyijykynällä suoraan sivuun ommeltava muoto; sitten laitetaan sivun alle pehmeä alusta (esim. vanha hiirimatto) ja pistellään käsin reiät joko sopivalla skräppäystyökalulla tai "nuppinastalla". Lanka ommellaan käsin neulalla valmiisiin reikiin.

Kun ompelua on paljon, ja se menee myös valokuvan päälle, on hahmottelu lyijärillä vaikeampaa, tai jos kuvio on monimutkainen tai vaatii paljon luonnostelua. Tämä kehittelemäni leivinpaperiniksi on kätevä myös silloin, kun ompelua on paljon, ja reikien käsin pistely olisi hidasta, tai jos haluat jäljentää valmiin kuvion jostain.

Eli ota pala leivinpaperia, ja aseta leiska sen päälle etupuoli alaspäin. Taita leivinpaperin reunat leiskan ympärille ja kiinnitä klemmarilla, niin se pysyy paikoilllaan. Teippi ei tartu leivinpaperiin. (Jos haluat siirtää jonkin kluva-aiheen, jäljennä se ensin leivinpaperin läpi, kohdista oikeaan kohtaan leiskassa, ja etene sitten näin.)


Hahmottele sopiva kuvio lyijykynällä tai puuvärillä paperiin. Tämän ei tarvitse mennä kerralla putkeen, vedä ruksit päälle vikakohtiin. Piirrä kevyesti, ettet tee kynällä painallusta leiskaan. Voit huoletta ommella valokuvien päältä, sillä leivinpaperi suojaa kuvia naarmuuntumiselta.

Säädä ompelukoneen tikki suoralle ompeleelle ja piston pituus 6. Jos koneessa on mahdollisuus valita neulan pysähdysasento alas, valitse se. (Kun siis pysähdyt, neula jää alas paperiin, etkä tule vahingossa siirtyneeksi reitiltä paperia kääntäessäsi.) Säädä ompelunopeus hitaalle. Poista ylälanka ja katkaise alalanka (alalanka voi jäädä puolan sisällä puolakoteloon).


Ompele piirtämääsi kuviota pitkin ilman lankaa. Käännä leiskaa varovasti, jos se ei mahdu suorana ompelukoneen vapaavarren tilaan. Tämän takia kaikki muut koristeet kannattaa laittaa vasta tämän vaiheen jälkeen. Jos et halua taivuttaa sivua, ompele vain leiskan reunoille, esim. aaltoileva köynnöskuvio.


Jos haluat reunustaa kuvan ompeleella, säädä suora ommel keskelle tai oikeaan reunaan (jälkimmäinen kuvassa) ja seuraa kuvan reunaan paininjalan reunalla. Älä katso neulaa vaan paininlajan oikeaa sivua, jotta saat suoraa.


Kiemurat ovat nyt rei'itetty paperiin, ja voit poistaa leivinpaperin.


Katso kuinka siistiä ja nopeaa! :o)


Ompele kuviot käsin muliinilangalla, tai helmilangalla tai vaikka ohuella virkkauslangalla. Käytin työssäni muliinilangan kolmea säiettä - kuvan ympäri menee yksivärinen vihreä ja koukeroissa on liukuvärjätty lanka. Liukuvärjätty lanka kannattaa aloittaa siitä päästä jonka katkaisit kerästä: kun lanka loppuu, otat sen pätkän toisen puolikkaan, ja kun se loppuu, olet siinä värisävyssä, joka jatkuu kerästä. (Vähän kryptinen selitys, mutta ehkä tämä jollekin aukeaa.)

Ompelua voit nopeuttaa näin: laita sivu polvien väliin ja käy sohvalle. Pistele molemmin käsin, eli vasemmalla vasemmalta puolelta, oikea ottaa vastaan ja palauttaa takaisin. Oikea käteni ei näy demokuvassa, koska se pitää kameraa. Tämä on nopeampaa kuin leiskan jatkuva kääntäminen tai yhden käden siirtely alapuolelta päälle ja takaisin, ja leiskakin pysyy hyvänä, kun ei sitä tarvitse käännellä. Voit valita millaisen ompeleen haluat. {ehkäpä teen vielä demon eri tikeistä ;o)}


Tässä sivussa koristelu on aika suuri, sen pistelin langalla parin tv-sarjajakson aikana. Jos haluat päästä vähemmällä vaivalla, tee pienempi kuvio. Suorissa kuvioissa (esim. valokuvan kehys) voit ommella joka toiseen reikään ja saat pidemmät pistot. Samoin jos koneesi ei yllä 6-pituiseen tikkiin, voit hyödyntää joka toisen reiän, tai jos kone antaa myöten, tehdä vielä isompia ompeleita.

Lisäinspiraatiota
Tässä toinen, vanhempi villalangalla koristeltu aukeama - tämän tein perinteisellä metodilla.


Yksityiskohta aiemmin julkaistusta leiskasta:

Käy myös vilkaisemassa Xingin idea kirjailluista tarinointilapuista.


6 ilahduttavaa viestiä:

Ciili kirjoitti...

Vau, enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi mitään tämän tapastakaan!! Kiitti vinkistä!

Laura kirjoitti...

Tosi hienosti laitetut ohjeet!!! Minua on haluttanut vähän kokeilla ompelua, mutta mutta mutta... ehkä nyt :)

xing kirjoitti...

Kröhm, tietäisitpä oman ompelutyylini :D Ehkä pitäisi lukea vinkit ajatuksen kanssa, jos siitä jäisi jotain mieleen :)

Pia K kirjoitti...

Tosi hyviä vinkkejä! Xingin kommentti hymyilytti, sen verran tutulta tuntuu ;)

Ranu kirjoitti...

Jäi mietityttämään mikset käytä suoraan sitä ompelulankaa,vaan teet jälkikäteen käsin? VArsinainen ompelulanka on toki melko ohutta eikä näy hyvin, sekö on syynä? Mulla ei meinaan ole tullut mieleenkään näin monivaiheinen ompelu =D

Puuhapetenvaimo kirjoitti...

Ranu, oikein järkeilit eli näin toimitaan kun halutaan paksummalla kirjontalangalla tehdä kuviot. Vinkin pointtina oli tuo leivinpaperin hyödyntäminen ja reikien pistely koneella, kun yleensä tehdään käsin. Koneella voi tietty ommella suoraankin tavallisella ompelulangalla, jolloin lopputulos on erilainen.

Leivinpaprin läpi jos haluaa ommella langalla, on syytä säätää pisto aika lyhyelle, jotta paperin saa jälkikäteen revittyä ommelten välistä pois. Siinä saa kyllä näperrellellä. En ole kokeillut paperille, mutta kankaalle olen ommellut kuvioita paperin läpi. Kankaalle ommellessa voi työtä lopuksi kevyesti ja varovasti venyttää, jolloin leivinpaperi repeää, mutta kartongille ommellessa epäilen tarvittavan pinsettejä.

Lähetä kommentti

Lähetä terveisiä Puuhapetenvaimolle! :o)

 

{äidin oma hetki} Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review