keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Albumi vs. elämä + pari linkkiä

Näpytteli Puuhapetenvaimo klo 23.21
Toiminnot: 
Postaan vaihteeksi sekalaista skräppäyspulinaa.

Ensinnä jakoon pari linkkivinkkiä
Juutuubista bongasin aivan ihania tutoriaaleja, tämän englantilaisen askartelijan artsyt tekniikkavideot ovat kivoja (ja etenevät riittävän nopeasti, mitä ei kaikista videoista voi valitettavasti sanoa), ja niitä on paljon:
http://www.youtube.com/user/RachO113

Shimellen tutoriaalista voi tietenkin hakea vauhtia joulualbumihaasteeseen:
http://www.youtube.com/watch?v=r-GxTZmhrpk

Organzakukkatutoriaali (samantapaisia kukkia on tehnyt Creomi):
http://www.youtube.com/watch?v=dQG5ms7dUtw
Tämä on sitten vähän eri osastoa. Jouluisen journalin "ganstahenkisiä ompeluvinkkejä", jotka saavat hymyilemään, osin ihastuksesta, osin myötähäpeästä... tämä on Pia K:lle - ja Xingille, jolla ei mukamas pysy neula kädessä:
http://www.youtube.com/watch?v=nd-I8gE0DpU&feature=related
Tyypin blogista löytyy lisää art journal juttua, johon aion kyllä joku ilta paneutua, pikasilmäyksen perusteella vaikuttaa kiinnostavalta ja inspiroivalta.
http://stampsscraps.blogspot.com/

Avautumista joulualbumin tiimoilta
Olen värkännyt omaa joulukuun minialbumia sekalaisin tuntein. Tämä vie aika paljon aikaa tavanomaiselta skräppäykseltä. En ole skräpännyt mitään muuta joulualbumivärkkäilyjen aikana. Tykkäänkö? Aluksi tämä oli kivaa. Nyt tavallista skräpäystä on ikävä, vaikka ei tää kamalaakaan ole. Mutta on kovin erilaista.

Miten niin erilaista? No, normaalisti mulla on lähtökohtana sivulle joko tärkeä aihe tai ihana kuva. Juttu rakentuu niiden ympärille taiteellisin ilmaisukeinoin. 99 % skräppäyksestä on siis perhe-elämään ja vapaa-aikaan liittyvää. No, joulukalenterin teko on saanut huomaamaan, että ihmisen elämästä nyt ei vaan ole 99 % vapaa-aikaa. Mun elämästä aika iso osa on työtä. Skräppäänkö joulualbumini töistä? Mitä väännän niiden iltojen kohdalle, kun tulen puoli kahdeksalta kotiin vain laittaakseni pojan nukkumaan? Yhden illan kohdalla se on Tärkeä Asia Ikuistettavaksi, mutta sopis tavallisen sivun aiheeksi paremmin kuin jouluiseen minialbumiin... ja enempi skräppäys aiheesta - tajuatte varmaan. Päivän kohokohta tänään taisi olla hammaslääkärissä käynti? Jään loputon raaputtaminen tuulilasista, melkein myöhästyminen sen takia? Hyvä flow-fiilis töissä kun pariin tuntiin ei kukaan keskeyttänyt? Päivä ei lopu siihen, kun lapsi menee nukkumaan. Entäs sitten kun kulutin illan siivoillessa ja sitten katsoin telkkaria.  Taikka roikuin illan tietokoneella bloggailemassa/tulostaen kuvia siihen saamarin joulualbumiin??? You are getting the picture. Ja mä hullu vielä tilasin sen Project Lifen. Ehkä mun pitää alkaa vähän stailaamaan mun elämää, jotta minialbumit näyttäs ihkuilta. LOL.

Olisi kiva kuulla muiden ekaa kertaa joulualbumia tekevien kokemuksia. Ja mä en oo unohtanut sitä taannoista arvontaa... saatte odottaa vielä. %)

7 ilahduttavaa viestiä:

maikko kirjoitti...

hyvin kiteytetty!

minä päätin suosiolla olla tekemättä joulualbumista pelkkää päivien raportointia, koska olisin päätynyt varmasti vähän samanlaiseen tilanteeseen ja epätoivoisiin tunnelmiin.. minun osaltani luvassa on siis tapahtumien lisäksi jouluista pohdikelua sekä eräänlaista tunnelmointia (tai joissain tapauksissa myös ahdistusta joulujutuista). toivottavasti vaan saan joskus sivut kasaan, sillä kaikki on vähän vaiheessa (yhtään kuvaa ei esimerkiksi ole vielä tulostettu)..

Laura kirjoitti...

hiphei! Täältä löydät niitä ihania Doodle Factory leimasimia: http://starvingartistamps.com/doodlefactory.html

Pia K kirjoitti...

Niin... kyllä varmaan joiltakin onnistuu joulukuun viettäminen niin että joka päivällä on jouluinen tehtävänsä eikä viime metreilläkään tule kamalaa kiirettä... Tämä sun pohdinta taisi kyllä vakuuttaa mut siitä, ettei december daily ole mua varten.

Toisaalta sun ongelmaan vois auttaa "vierailevan kirjoittajan" käyttö joidenkin sivujen kohdalla - vaikka pari sanaa siitä, mitä lapsi on puuhannut ennen kuin äiti tuli illalla kotiin.

Ompeluvideo oli hauska, blogiin en vielä uskaltanut mennä kun ei oikein olis aikaa :)

onnekas kirjoitti...

Kävin jo aiemmin lukemassa juttusi mutta silloin ei ollut mahdollisuutta kirjoittaa mitään joten otan nyt vahingon takaisin ja tulin uudelleen.. ;)

Nimittäin JUURI TÄMÄN saman asian tiimoilta tutkiskelin tuolloin netin saloja kun tuntui että en saa omaa projektiani vietyä mitenkään kunnialla läpi. Ei löydy täältäkään asiaa joka päivälle, ehkä ennemminkin joka viikonlopulle kun olemme koko perheellä koko päivän kotona (tai sitten emme ole). Ei löydy mielikuvitusta niin paljon että keksisin jotakin skräppäämisen arvoista joka päivälle kun en voi osallistua lasten kanssa asioihin niin kuin haluaisin. Aamupäivän lapset ovat maailmalla ja illasta jo oma olo on sellainen että en kykene kuin lepäilemään pitkällään ja seurailemaan sivusta mitä mies keksii tyäpäivän jälkeen väsyneenä touhuta lasten kanssa.

Ei tunnu myöskään oikealta tehdä väkisin asioita vain siksi että ne saisi kansien väliin eikä kenelläkään olisi oikeasti mukavaa. Päädyin minäkin sitten siihen että meidän albumista tulee tasan niin pitkä/lyhyt kuin asiaa ihan oikeasti on. Itseasiassa tilasinkin jo sellaisen pikkualbumin johon voi laittaa juuri sen verran sivuja kuin käytäntö oikeaksi osoittaa ja kokoan meidän joulun nättiin pieneen pakettiin tämän kirjan sivuille ilman paineita sivumääristä..

Minä myös melkeimpä kaipaisin joitakin vinkkejä millaiset aiheet olisi kivoja skräpättäviä, sillä monesti olen huomannut jälkeenpäin että asiat joita toiset ovat juuri esim. joulun alla tehneet ja bloganneet siitä vasta myöhemmin, olisivat voineet olla sellaisia mitä itsekin olisi halunnut tehdä (esim. perinteisten nekkutikkujen teko kaikessa tahmaisuudessaan, tai vaikkapa lumienkeleiden teko kun kerrankin tätä lunta on jo ennen joulua...yms.) Voi kun joku jaksaisi kerätä tällaista listaa vinkiksi muille.. ;)

Täysin OT: miksi me hyvät ihmiset teemme itsellemme näitä kriteereitä, olemme niin kriittisiä ja tavoittelemme jatkuvasti sitä jotakin ihannekuvaa elämästämme..?
Miksi minäkin jätän kuvaamatta joitakin hetkiä lasten kanssa vain siksi että taustalla on liikaa(taas minun mielestäni liikaa) sotkua kun en voi olla koko ajan imurin varressa tai leluja keräämässä kun nyt edelleen olen sillä sairaslomalla..
Kuka myöskin sanoi että joulualbumissa on oltava 31 sivua? Tai että ne tulevat muistot on oltava jouluntaiassa uppopaistettuja että ne kelpaavat noille sivuille? Tässäpä ainakin itselleni pieni muistuttelu siitä että onko joulun oltava niin kaikenkerkeävä ja kaikkeenpystyvä kun en itsekään tällä hetkellä ole..

(Ja juu, minulla TODELLAKIN on tylsää päivisin kun joudan toisten kommenttilootat täyttämään tällaisilla.. :) )

xing kirjoitti...

Palaan videoiden pariin joskus paremmalla ajalla.

Juuri noinhan se on, ja ymmärrän tosi hyvin tunteesi. Tavallaan olen sitä mieltä, että skräppäys voi joskus olla tosi positiivisella tavalla oman elämän "mukavammaksi" tekemistä esim. niin, että skräpättävä asia on esimerkiksi 95% ärsyttävän päivän mukavin 5%. Siis jos huvittaa skäpätä siitä viidestä prosentista ja se saa paremmalle tuulille! Mutta kokonaisen December daily -albumin kokoamisista en edes yritä ja samoin project lifen perusajatus ei ole yhtään minua varten.

Skräppäys ei ole minulle arjen dokumentointia sillä tavalla, että haluaisin sen kautta tallettaa tietoja arjestani. Fanitan kyllä monia, jotka niin loistavasti tekevät, ja joskus tulee vahingossa itsekin dokumentoitua jotain, mutta minulle skräppäämisen motiivi on ennen kaikkea näpertely kivoilla materiaaleilla ja tekniikoilla ja rentoutuminen.

Ehkä avain on siinä, että hahmottaa omat motiivit: mikä inspiroi eniten. Usein ne ovat erilaisia kuin toisilla, esim. minusta tuntuu, että useimmilla suomalaisilla skräppääjillä on tärkeänä halu nimenomaan oman elämän dokumentointiin, vaikka minulla ei ole. Ja avain on myös siinä, että jättää suosiolla tekemättä sen mikä tökkii liikaa :D

xing kirjoitti...

Ja hei: kuinka monella ei-skräppääjällä on yhtä paljon tai enemmän valokuvia töistä ja muusta arjen touhusta kuin esim. syntymäpäivistä, lomista jne. Eli ehkä tämä on laajempi kysymys.. :)

maikko kirjoitti...

onnekas: minä teen itselleni koko ajan listoja skräpättävistä asioista. nyt on listaa esimerkiksi joulualbumin aiheista sekä project lifen sisällöstä. tai siis enhän voi tietää, mitä elämässä tapahtuu, mutta olen listannut näkökulmia ja aihealueita, joita olisi kiinnostavaa kuvata, pohtia sekä skräpätä. listojen tekemisessä on vaan minusta oma viehätyksensä, vaikka en mitenkään ota stressiä niiden "suorittamisesta".

käykää myös kurkkaamassa elliksen sivuilta ellae.net aiheesta käytyä keskustelua!

Lähetä kommentti

Lähetä terveisiä Puuhapetenvaimolle! :o)

 

{äidin oma hetki} Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review